T: 604.918.4281

Category

Kitchen
Every client we meet has a goal for their renovation, and frequently the focus is the kitchen. Kitchen designs can tell you a lot about the way the home is used, from style to layout. Not only does each home have a unique style, but that style is often a product of the homeowner’s lifestyle. Is the focus entertaining? A busy family? Relaxing? Working from home? We recently completed a kitchen and living area renovation and we spoke to the homeowner, Heather, about why they wanted to renovate: “We moved in with two young boys and never intended to stay. After living in the home for 16 years and doing only cosmetic changes I thought ‘if I have to look at that dusty rose tile one more day!’ I began to hate it!” So they took the leap! They decided to use Sasen because of a referral. They knew if we were up to the standards of their friends, we would be perfect for their job! We designed the project, focusing on the kitchen. The clients had Houzz images and photos of kitchen designs and knew the general style and aesthetic- modern and light, eliminating the warm tones and moving towards cooler gray. Our cabinet maker met with the clients to choose cabinetry and provided detailed kitchen cabinet drawings. “For the first time, my home aligns with my life. I work hard and am busy and when I come home I want an uncluttered space. This is me.” The clients were able to demo and find homes for the existing cabinets and flooring, allowing less material wastage or disposal costs. In the end, we opened up the kitchen space, re-did the fireplace, changed the front door and installed new flooring and carpet throughout the home. One of the key details was opening up the kitchen to allow a flow of access from the kitchen to the amazing view.  We also turned the formal living room into an everyday family room allowing for less wasted space. “I don’t know why we didn’t think of this before. The kids are older now and they have friends over. They can hang out in the TV room watching the game.” The features of kitchen designs tell you about a family’s lifestyle. We asked what small change had made a big difference to this busy family, with two teenage boys. “I had seen the idea somewhere to make four built-in drawers, one for each family member. Now I just throw the boys’ stuff in a drawer and when they ask ‘where’s my assignment?’ or ‘where’s my wallet?’ they already know the answer!”   “The millworker’s attention to detail was amazing!” While the guys have the TV room, she has her own private relaxing space or as we called it, ‘Heather’s Happy Place.’ We designed the room off the kitchen to become a lounge area, the focal point being a special painting. “Every summer as the kids were growing up we went to Savary Island for three weeks. This was the chill place to reconnect.” The painting of the vacation spot became a relaxing reminder that no matter how busy life gets, you can always go to the happy place. “One rule: No TV in the happy space.” This place is just for relaxing. Overall, the space reflects the people and no matter what the trends, you have to be true to what flow you need out of your home. And it often starts with the kitchen! What kitchen designs reflect your lifestyle?
Sasen Renovations modern kitchen addition
Everyone loves having their hard work recognized and we at Sasen are grateful to be named 2016 Georgie Award Finalists. Sasen Renovations is a finalist in two categories: Best Kitchen Renovation over $100,000.00 and Best Outdoor Living Space. Both of these projects, Casa Luminosa and La Dolce Vita, have distinct feel and show the breadth of design options for an eating space that connects with the outdoors. Casa Luminosa, located in North Vancouver, is a modern kitchen renovation and addition that focuses on the home owner’s existing landscape features. The landscaping incorporates a variety of plant species and takes advantage of Vancouver’s hospitable climate conditions. For these discerning clients, the complete reinterpretation of their kitchen was so expansive and central to their living space that an entire addition was built solely for it.  All the services were moved from the original location at the front of the house to accommodate the new, open-concept layout of the kitchen which now faces the expanded living room and the serene back yard greenery.  Every effort was made to maximize light and circulation with new, oversized skylights and a unique, custom window surrounding the suspended hood vent. The show piece of this new kitchen is the cabinetry.  True to the modern, mid-century feel of the rest of the home, the grain matched, quarter cut, black walnut cabinetry exhibits a unique, repeating “stripe-like” pattern that is subliminally underscored by other features in the space such as the dry stack rockwork on the central fireplace and the bamboo grass feature wall at the far end of the living room.  This striking pattern, along with the volume of light filtering through the space, gives the sense of an over-height largeness to an area which is no more than 200 SF in size. We are proud that this project is one of the 2016 Georgie Award finalists particularly because of the home owner, who welcomed our team and forged an ongoing relationship as we worked. In addition, we partnered with numerous trades and Synthesis Design, whose design choices made this project what it is. La Dolce Vita, located in Burnaby, is a Tuscan outdoor kitchen that incorporates a family’s Italian background with the ultimate goal of hospitality. From the chameleon like colour of the curved, stamped concrete walls and stairs right up to the wrought iron handle accents on the cabinet doors, it is plain to see that this Tuscan inspired, back yard retreat was conceived of by people who love to cook and who love to eat even more!  The gracious and inviting space was created around an open, outdoor fireplace and kitchen complete with sink, fridge, BBQ and side burner and is anchored by a full sized, dual fuel forno (pizza oven).  Unending split-faced granite masonry and natural Sicilian Anzio granite are complimented by the custom Kaya Batu millwork fronts and carved bolster elements.  The hand worked copper detail of the chimney caps and hood vent cover catch and throw light from the fireplace and pizza oven up onto the coffered ceiling laid out painstakingly around the 6 skylights.  The careful shaping of the post and beam wraps blends an old world Italian feel to the open structure and the architectural bolsters which adorn all the post and beam connections were inspired by the owner’s trip to the Cathedral of St. John the Divine in New York city. In the evening, when the sun is setting and the oversized, amber glass carriage lamps are dimmed low with the fireplace crackling and the smell of fresh pizza coming out of the oven, one would almost believe they were living la dolce vita in Tuscany....
Call Now ButtonCALL US